“Een bedrijfscultuur kan alleen maar bestaan als je inzet op interne communicatie”
In Tribe Talk gunt één van onze klanten jou een blik achter de schermen van hun interne communicatie. Deze keer: Caroline Fockedey, HR en sales director van Stegmann Belgium. Stegmann is specialist in uitzendarbeid, werving en selectie, HR-consultancy en payrolling. Een gesprek over hoe je iedereen meekrijgt, interne communicatie als troef en waarom geduld een schone deugd is.
“Stegmann heeft in België acht vestigingen. Als je dan niet inzet op interne communicatie, dreigen dat acht aparte eilanden te worden. Het is belangrijk dat de collega’s van elkaar weten wat er reilt en zeilt binnen het bedrijf. Dat creëert betrokkenheid. Betrokkenheid is dan weer een belangrijke voorwaarde voor een goede bedrijfscultuur.”
HiTribe implementeren is één ding. Je collega’s ervan overtuigen om het te gebruiken een ander. Jullie slagen daar erg goed in.
“99% van de collega’s heeft HiTribe effectief geïnstalleerd. Ik zie dat het ook actief gebruikt wordt. Maar om eerlijk te zijn: ik denk dat het in onze sector ook wat makkelijker is om goed te scoren. Iedereen die hier werkt, is van nature communicatief. En voor bijna al mijn collega’s speelt de smartphone een belangrijke rol in zijn of haar job.”
“Daarnaast werken wij ook met apps voor bijvoorbeeld het sociaal secretariaat. Iedereen binnen Stegmann is het dus gewoon om met apps te werken. Dan maakte de drempel voor HiTribe lager.”
Toch is 99% een straffe score. Heb jij tips voor bedrijven die ermee worstelen om collega’s warm te maken voor de app?
“Ten eerste is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Ikzelf promoot HiTribe actief binnen ons bedrijf. Ik heb ook onze branch managers daar meteen actief in betrokken. Tijdens een presentatie stelde ik de app voor en toonde ik hoe je ermee moest werken.”
“Ook hier had ik een serieus voordeel: ik moest hen niet overtuigen over het waarom van HiTribe. Die weten dat het als doel een betere interne communicatie heeft. Ik moest het niet gaan verdedigen of verantwoorden – zij wilden meteen weten hoe ze het konden inzetten. Zij posten nu zelf ook content en geven net als ik het goede voorbeeld.”
Heb je daarvoor ook bepaalde procedures vastgelegd? Dit type nieuws pakken we zo aan. Dat soort aankondigingen op die deze manier. Is er een vast stramien voor elke interne communicatie?
“Neen. Omdat ik nog geen reden zie om dat te doen. Iedereen die content kan posten, weet wat hij of zij doet. Ik wil nu vooral dat HiTribe leeft. Ik denk dat een teveel aan regeltjes nieuwe initiatieven gaat remmen.”
Als beheerder het goede voorbeeld geven: check. Ambassadeurs zoeken: check. Heb je nog tips om iedereen mee te krijgen?
“Maak duidelijk waarom het interessant is om HiTribe te gebruiken. Blijf dat doen. Herhaal wat het voordeel is. En dat het gewoon plezant is om mee te zijn.”
“Dat brengt me automatisch bij het volgende punt: maak HiTribe ook interessant voor je collega’s. Zorg ervoor dat het de moeite is om te volgen. Breng content die hen interesseert. Alleen het secce bedrijfsnieuws posten, dat gaat niet werken volgens mij. Een goede mix tussen het serieuze en persoonlijke is belangrijk.”
“Mijn laatste tip: geef het tijd. Het duurt even voor iedereen de app installeert. Daarna duurt het weer een tijdje voor iedereen ‘m effectief gebruikt. Dat is niet uit kwade wil of uit in principe, maar omdat het tijd vraagt om de app te ontdekken. Wat is het precies? Hoe werkt het? Wat kan ik daarmee? Dat kost altijd wat tijd – dat zagen we bij de implementatie van onze sociaal secretariaat-app ook. En dat is niet meer dan normaal.”
Jullie zitten met Stegmann op de eerste rij bij werving en selectie. Als er iemand uit de praktijk weet waar de sollicitant naar op zoek is, zijn jullie het. Hoe vaak komt interne communicatie of bedrijfscultuur daar ter sprake? Of is loon altijd dé doorslaggevende factor?
“Absoluut niet. Tuurlijk is de verloning belangrijk. Idem voor woon-werkverkeer. Maar ook bedrijfscultuur komt tijdens interviews vaker en vaker ter sprake. Op vraag van de sollicitant zelf. Die wil weten wat voor type bedrijf het is. Welke sfeer er hangt. De manier waarop ze met hun medewerkers omgaan. Hoe ze intern communiceren.”
“Cultuur wordt belangrijker en belangrijker. En interne communicatie is een cruciaal onderdeel van je bedrijfscultuur. Werkgevers moeten zich daar van bewust zijn. En ook tonen dat je er actief mee bezig bent.”
“Voor onze eigen sollicitaties, vermeld ik HiTribe dan ook altijd. Om te tonen dat het bij ons niet bij woorden blijft, maar dat wij van Stegmann het zo belangrijk vinden, dat we erin investeren.”
Meer weten?
Benieuwd wat HiTribe voor jouw bedrijf kan betekenen? En hoe je het kan inzetten om je bedrijfscultuur een boost te geven? Vraag een demo aan.