Corona liet heel wat bedrijven op hun grondvesten daveren. Werknemers werkten massaal van thuis uit en zagen hun collega’s hoogstens via videochat. Terwijl ‘verbondenheid’ en teamspirit net zo belangrijk zijn in crisissen als deze. Als corona ons iets leerde, is het wel hoe belangrijk communiceren met collega’s is. Niet alleen in crisistijden, maar altijd.
5 belangrijke lessen die wij trekken en 5 bijhorende actiepunten voor jouw interne communicatie.
Groepsgevoel versterkt je bedrijf
Mensen zijn van nature groepsdieren – dat vertelden we al eens – en daarom is het zo belangrijk om het belang van een groepsgevoel niet te onderschatten. Wanneer medewerkers zich deel van een groep voelen, zullen zij zich ook meer inzetten ten voordele van die groep. En daar wordt je bedrijf alleen maar sterker van.
Actiepunt: leg steeds de nadruk op het team. Verwezenlijkingen behalen jullie samen, net zoals jullie ook samen uitdagingen de baas kunnen. Je maakt je medewerkers duidelijk dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijf, waardoor zij gemotiveerd blijven.
Connectie met alle medewerkers = belangrijk
Wanneer je medewerkers niet face-to-face kan zien, blijft het toch belangrijk om met hen te connecteren. Las bijvoorbeeld vaste momenten in waarop je een statusupdate geeft. Of hou elke vrijdag om 10u een koffiemomentje waarop iedereen (of enkel jouw team) inbelt en zijn/haar week overloopt.
Communiceer bovendien niet alleen over praktische zaken, maar hou het ook luchtig. Hoe medewerker X het huishouden en thuiswerken combineert, de leukste quarantine buddies van het bedrijf… Zulke berichten zorgen voor extra animo.
Actiepunt: gebruik een interne communicatietool om verbonden te blijven met je medewerkers. Ga voor een laagdrempelig medium zoals HiTribe, dat gebruiksvriendelijk is, een goede informatiestroom garandeert en het groepsgevoel versterkt.
Wederzijds vertrouwen is een must
Vertrouwen is een mes dat aan twee kanten snijdt. Jij vertrouwt je werknemers wanneer zij thuiswerken, maar zij moeten ook jou kunnen vertrouwen.
Zijn er veranderingen op til, staat het bedrijf voor bepaalde uitdagingen? Onderschat de voelsprieten van je werknemers dan niet en communiceer meteen open. Wanneer je bepaalde zaken in het midden laat, durven die zaken al eens een eigen leven te leiden – wat foute insinuaties in de hand werkt. Iets dat je te allen tijde wil vermijden.
Actiepunt: breng je medewerkers steeds als eerste op de hoogte van nieuws, zéker vooraleer je extern communiceert. Zo zullen zij zich niet gepasseerd voelen.
Mensen hebben structuur nodig, ook in communicatie
Tijdens de lockdown viel onze dagelijkse routine volledig weg. Op zo’n moment is het belangrijk dat je als bedrijf toch structuur brengt waar nodig. De statusupdate of het koffiemoment van hierboven zijn daar perfecte voorbeelden van. Als je ze elke week of op regelmatige basis laat terugkeren, uiteraard.
Actiepunt: breng structuur aan in je interne communicatie, maar hou het ook voor jezelf haalbaar. Een communicatieplan kan je hiermee helpen. Je legt op voorhand vast wat je wanneer publiceert en zorgt zo voor regelmaat.
Verlies de funfactor niet uit het oog
It’s all fun and games until…
Maar ook dan mag je de funfactor niet uit het oog verliezen, aldus de Randstad Arbeidsmarktstudie van 2017. Luchtige content houdt het plezierig en zorgt ervoor dat mensen weer graag terugkomen naar de werkvloer.
Actiepunt: geef zelf het goede voorbeeld en probeer in interactie te gaan met je medewerkers. Werkt iedereen van thuis uit? Laat de CEO dan een foto posten van zijn thuiskantoor, met de vraag hoe ieders werkplek eruitziet. Luchtig maar leuk!
Communiceren met collega’s made easy
Ook na de lockdown moet communiceren met collega’s hoog op je agenda blijven staan. HiTribe helpt je graag een handje en maakt interne communicatie gemakkelijk, overzichtelijk en voor iedereen bereikbaar.
Hoe goed is jouw interne communicatie vandaag? Vraag nu een gratis audit aan en wij bezorgen je een rapport waarmee je aan de slag kan.