Hoe bepaal je je interne communicatieboodschap?

27 februari 2020

Wanneer je intern communiceert, dan is het uiteraard de inhoud die telt. Je communicatieboodschap is dan ook een belangrijk aspect bij het uitstippelen van je interne communicatiestrategie. Maar welk type content ga je brengen? En welke tone of voice gebruik je daarbij? Wij leggen het voor je uit.

1. Het type content

Elke goede communicatiestrategie begint met na te denken over het type content dat je wil brengen. En dat hangt samen met het doel ervan. Want interne communicatie zonder doel is als een schip zonder kapitein: stuurloos. Daarom is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de twee belangrijkste doelen van je interne communicatie: een betere doorstroom van informatie en het vergroten van de betrokkenheid.

Een betere doorstroom van informatie: hier draait alles rond de operationele content. De need-to-know informatie waar je niet omheen kan, zoals loonbrieven, vakantieregelingen en car policies.

Het vergroten van de betrokkenheid: hier is het belangrijk dat je emotionele affiniteit creëert. Enerzijds met de collega’s onderling, anderzijds met je bedrijf zelf. Dat eerste doe je door de human interest binnen je bedrijf een platform te geven en verhalen van collega’s te vertellen. De bedrijfsbetrokkenheid vergroot je dan weer door het grote plaatje uit te lichten en collega’s ook te betrekken bij je successen, je plannen en je uitdagingen.

Wil je dus collega’s aan je bedrijf binden? Dan is het belangrijk om een gezonde mix van operationele content, human interest en je bedrijfsverhaal te brengen.

2. De tone of voice van je boodschap

Naast de inhoud van je boodschap, is ook de tone of voice van belang. Ofwel: hoe wil je als bedrijf klinken?

Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen de externe en de interne stem van je bedrijf.

De externe tone of voice positioneert je naar de buitenwereld toe en is voor elk bedrijf anders. Zo zal een advocatenkantoor doorgaans formeler klinken dan een communicatiebureau.

Je interne tone of voice is dan weer de manier waarop je met je medewerkers communiceert. En ook die verschilt van bedrijf tot bedrijf.

Moeten die twee stemmen dan in elkaars verlengde liggen? Helemaal niet. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun externe communicatiestijl ook intern door te trekken. Anderen gooien het dan weer over een totaal andere boeg. En dat wil zeggen dat je interne tone of voice dus gerust anders mag klinken dan je externe.

Wij geloven vooral dat een laagdrempelige en menselijke communicatestijl het beste werkt voor je interne communicatie. Het laat je medewerkers connecteren met de boodschap. En doet de afstand verdwijnen tussen zender en ontvanger. Probeer hier dan ook rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar je interne stem.

Jouw interne communicatieboodschap binnen HiTRiBE

Binnen HiTRiBE kan je makkelijk verschillende communicatieboodschappen naar het juiste doelpubliek sturen. Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van HiTRiBE? Vraag dan zeker een demo aan en test ze gratis en eenvoudig uit.

Twijfel je over de communicatieboodschappen die je als organisatie wil brengen? Of heb je nog vragen over je interne communicatiestrategie? Laat ons dan zeker iets weten.

Simpel én
betaalbaar

Ook onze pricing is eenvoudig. Je betaalt een vast bedrag per jaar. Geen administratieve rompslomp ifv de gebruikers per maand maar duidelijkheid over de hele lijn. Zo kun je perfect je budget voor interne communicatie op jaarbasis begroten.

Bedrijven die HiTribe gebruiken:

Basic

Gratis
Start gratis met HiTRIBE
bij minder dan
5 gebruikers

Business

€6 €3/user excl. BTW
Ontvang 50% korting
in het eerste jaar
Voor een bedrijf
< 500 gebruikers

Corporate

Bedrijf met meer dan
500 gebruikers?
We bezorgen graag
een voorstel op maat

”Met HiTribe verzamelen we alles op één platform. En kunnen we ook het engagement meten.”

- VERONIQUE HOUBEN -

”DE IDEALE TOOL OM INTERNE COMMUNICATIE TE VERBETEREN“

- JAN MAURISSEN, VAN HAVERMAET -

100% betrokken,
via 1 duidelijk platform

HiTribe bevordert een goede informatiedoorstroom, versterkt je bedrijfscultuur en creëert een hechte community. Dé basis voor betrokken medewerkers. En nog meer goed nieuws: HiTribe is even makkelijk te beheren als te gebruiken. Al je interne communicatie regel jij nu makkelijk vanaf één centraal platform. En ontvangt iedereen eenvoudig via mobiel én desktop.

Vector Smart Object3
Sint-truidersteenweg 142
3500 Hasselt

0468/16 13 23

hello@hitribe.com

Vraag demo